
Dwa tygodnie temu wysłałam mojego drogiego męża na zakupy. Zrobiłam całą listę, wśród produktów była również mąka. Mój mąż chcąc kupić najlepsze produkty kupił najdroższą mąkę w sklepie, nie patrząc, że kupił żytnią zamiast pszennej…
Stwierdziłam, że muszę ją jakoś wykorzystać…
2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
3 żółtka
75 g cukru
3/4 kostki masła
Z produktów zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części.
Pierwszą z nich wykładamy na spód tortownicy o średnicy 24cm.
Następnie jabłka kroimy w cieniutkie plasterki i układamy warstwami na cieście, posypujemy cynamonem i płatkami migdałów. Na wierzch rwiemy drugą część ciasta i pieczemy około 50min. w 180stopniach.
Kochani, uwierzcie, wyszło naprawdę pysznie. Ta mąka naprawdę pasuje do ciast!