Drożdżowiec sypany bez zagniatania

by - poniedziałek, sierpnia 19, 2013

Wiem, że wiele osób omija szerokim łukiem ciasto drożdżowe ze względu na konieczność jego zagniatania, co nie należy do najprzyjemniejszych czynności:)
Ja nie należę do tych osób, ale mimo wszystko postanowiłam wypróbować przepis na drożdżowca, którego nie trzeba zagniatać.
Okazało się, że to najłatwiesze ciasto na świecie, a na dodatek można zrobić je "suche" lub z dowolnymi owocami. Jedno jest pewne: zachwyci wszystkich!

Oto składniki na małą blachę, składniki należy sypać/ wlewać do miski w poniższej kolejności:

paczuszka cukru waniliowego
50 g rozkruszonych drożdzy
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
pół szklanki ciepłego mleka
2,5 szklanki mąki
szczypta soli
Tak nasypane/nalane składniki pozostawiamy na 2 godziny.
Po dwóch godzinach będziecie mile zaskoczeni, bowiem wystarczy kilka ruchów drewnianą łyżką i ciasto można przełożyć do blaszki:)

Wiem, że każda gospodyni ma swój sprawdzony sposób na kruszonkę, ale w razie czego podaje mój:

ciut mniej niż połowa kostki masła
4 łyżki cukru
1 1/2 szklanki mąki

Ja osobiście piekę to ciasto w temperaturze 170 stopni, nie mierzę czasu, sprawdzam ciasto patyczkiem:)
SMACZNEGO:)




Podobne wpisy

0 komentarze