Sernik z masą krówkową

by - czwartek, września 26, 2019

"Zjób tojta" marudziła od początku tygodnia Michalina, która mówi tak na wszystkie ulubione ciasta, w tym sernik właśnie. Jako (całkiem) przykładna mama, spełniłam pragnienie córki i wspólnie przygotowałyśmy ten pyszny sernik z masą krówkową. Zachwycił mnie, bo jest niezwykle prosty w przygotowaniu i świetnie komponuje się z masą krówkową.

sernik z serków homogenizowanych

 Choć ostatnio w ogóle nie mam weny do pieczenia i gotowania,  to gdy ktoś z najbliższych poprosi o coś pysznego, stanę na głowie, by zaspokoić tą potrzebę! Tak też  było z tym sernikiem, ten przepis wszedł w życie po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni, bo jest naprawdę pyszny, a wierzch z masy królowej nadaje mu dodatkowo charakteru!

Ja swój sernik zrobiłam w tortownicy, jeśli chcesz jednak zrobić go na blasze, wybierz tą małą, inaczej ciasto będzie płaskie i małe efektowne. Mój spód jest spodem z herbatników i masła, ale śmiało możesz zastąpić go biszkoptami lub kruchym ciastem. Co kto lubi!

Składniki:

200 g herbatników

130 g masła

1 kg serków homogenizowanych (u mnie waniliowe)

4 jajka

5-6 łyżek mąki ziemniaczanej

100 g cukru ( u mnie mniej, serki są już dosyć słodkie)

100 g masła

mała puszka masy krówkowej

1. Herbatniki rozgniatamy możliwie drobno. Roztapiamy masło, które następnie mieszamy z herbatnikami. Naszą herbatnikową papę rozkładamy równomiernie na spód tortownicy. 

2. 100g masła roztop i wystudź, będzie niezbędne do masy sernikowej.

3.  Wszystkie składniki "lodówkowe" wyjmij z lodówki nieco wcześniej, by zyskały pokojową temperaturę. Wyłóż do miski serki homogenizowane, dodaj do nich cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka oraz roztopione masło. Tej masy nie trzeba miksować, wystarczy wymieszać ją trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą.

4. Masę sernikową wylej na herbatnikowy spód. Piecz przez około godzinę i 40 minut w 170 stopniach (piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół). Gdy sernik będzie gotowy wysmaruj wierzch masą krówkową. Możesz dodatkowo posypać kolorową posypką, migdałami lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego!


 


Podobne wpisy

0 komentarze