Rogaliki drożdżowe z dżemem

by - niedziela, stycznia 27, 2019

Coś ostatnio rozszalałam się z weekendowymi słodkościami. Tym razem zrobiłam rogaliki drożdżowe z dżemem specjalnie na życzenie Zuzki. Wyszły pulchne i pyszne! Koniecznie spróbujcie...

Dodaj napis

 Te drożdżowe rogaliki to kolejny smak mojego dzieciństwa. Mama robiła je bardzo rzadko, tym bardziej smakowały, gdy już znalazły się na stole. Moja mama zawsze do środka wkładała kawałki jabłek. Uwielbiałam jeść te ciacha zaraz po ostygnięciu, były takie miękkie i pyszne. W końcu zdecydowałam się odtworzyć jej przepis. Udało się!

 

Składniki na około 30 rogalików:

 40 g drożdży

250g roztopionego masła

1/2 kg mąki (plus ta do podsypania ciasta)

jajko

3 łyżki cukru

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki ciepłego mleka

słoiczek ulubionego dżemu lub innego smarowidła



Jak przygotować rogaliki drożdżowe z dżemem?

1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z niewielkim dodatkiem cukru. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól. Dodajemy jajko i roztopione masło. Następnie dodajemy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy całość na gładkie ciasto.

3. Ciasto znowu zostawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Wyrabiamy ponownie, tak by nie kleiło się do dłoni.

4. Dzielimy naszą kulę ciasta na kilka części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wykrawamy trójkąty. Nakładamy dżem. Zawijamy w rogaliki od szerszej do węższej strony. 

5. Rogaliki staramy się ładnie zakleić, by dżem podczas pieczenia nie wypłynął.

6. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości od siebie. Następnie ciasteczka smarujemy rozmąconym żółtkiem jajka i posypujemy grubym cukrem.

7. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.





 Rogaliki drożdżowe to idealny deser dla wszystkich łasuchów. W sam raz do niedzielnej kawy i książki! Nieprawdaż?

Podobne wpisy

0 komentarze