Ciasteczka ślimaczki z powidłami
Tak, jak pisałam już w zeszłym tygodniu, gdy na zewnątrz robi się plucha mój apetyt na słodycze wzrasta. Latem w ogóle mnie do nich nie ciągnie, jesienią i zimą nadrabiam. Tym razem mam dla Was nie tylko smaczną, ale również cieszącą oko propozycję. Kruche ciasteczka ślimaczki z powidłami. Co Wy na to?
Nie tylko ja, ale i moje dziewczyny uwielbiają wszelkie ciasteczka. Są poręczne i idealnie nadają się do szkolnego lunchboxa. Ślimaczki z powidłami ogromnie nam zasmakowały i na pewno będą gościć u nas częściej. Dziś dzielimy się z Wami przepisem.
Potrzebne składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
200g masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
około 200g powideł
1. Posiekaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i masło na stolnicy.
2. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Wyrób całość na jednolite ciasto.
3. Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę, półtorej.
4. Po schłodzenia, rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o grubości 3mm.
5. Posmaruj rozwałkowane ciasto powidłami, zwiń w rulon i odcinam talarki.
6. Ciasteczka poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Ciasteczka piecz około 15 minut w 170-180 stopniach.
Mam nadzieję, że te ciasteczka przypadną Wam do gustu. Są naprawdę pyszne!
0 komentarze