Drożdżowe dla opornych!
Zaraz lato, fajnie znaleźć przepis na ciasto, pasujące do każdego letniego owocu. Takie właśnie jest ciasto drożdżowe, ale......Wiem, że wiele osób omija je szerokim
łukiem ze względu na konieczność jego zagniatania, co
nie należy do najprzyjemniejszych czynności, powiedzmy sobie szczerze:) I tu przychodzę Wam na ratunek, bo znam przepis na niezawodne ciasto drożdżowe bez zagniatania! Okazało się, że to najłatwiejsze ciasto
na świecie, a na dodatek można zrobić je "suche" lub z dowolnymi
owocami. Jedno jest pewne: zachwyci wszystkich!
Oto składniki na małą blachę lub tortownicę. Składniki należy sypać/ wlewać do miski w poniższej kolejności:
paczuszka cukru waniliowego
50 g rozkruszonych drożdży
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
pół szklanki ciepłego mleka
2,5 szklanki mąki
szczypta soli
Wiem, że każda domowa kwoka ma swój sprawdzony sposób na kruszonkę, ale w razie czego podaje mój, sprawdzony i udany!
ciut mniej niż połowa kostki masła
5 łyżek cukru
1 1/2 szklanki mąki
Ja osobiście piekę to ciasto w temperaturze 170 stopni, nie mierzę czasu, sprawdzam ciasto patyczkiem:) SMACZNEGO:)
0 komentarze