Drożdżowe dla opornych!

by - sobota, maja 28, 2016

Zaraz lato, fajnie znaleźć przepis na ciasto, pasujące do każdego letniego owocu. Takie właśnie jest ciasto drożdżowe, ale......Wiem, że wiele osób omija je szerokim łukiem ze względu na konieczność jego zagniatania, co nie należy do najprzyjemniejszych czynności, powiedzmy sobie szczerze:) I tu przychodzę Wam na ratunek, bo znam przepis na niezawodne ciasto drożdżowe bez zagniatania! Okazało się, że to najłatwiejsze ciasto na świecie, a na dodatek można zrobić je "suche" lub z dowolnymi owocami. Jedno jest pewne: zachwyci wszystkich!

 


Oto składniki na małą blachę lub tortownicę. Składniki należy sypać/ wlewać do miski w poniższej kolejności:

paczuszka cukru waniliowego  
50 g rozkruszonych drożdży
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju 
pół szklanki ciepłego mleka  
2,5 szklanki mąki  
szczypta soli 


 Tak nasypane/nalane składniki pozostawiamy na 2 godziny najlepiej w ciepłym miejscu, przykrywając ściereczką. Po dwóch godzinach będziecie mile zaskoczeni, bowiem wystarczy kilka ruchów drewnianą łyżką i ciasto można przełożyć do blaszki:)

Wiem, że każda domowa kwoka ma swój sprawdzony sposób na kruszonkę, ale w razie czego podaje mój, sprawdzony i udany!

ciut mniej niż połowa kostki masła 
5 łyżek cukru  
1 1/2 szklanki mąki

 
Ja osobiście piekę to ciasto w temperaturze 170 stopni, nie mierzę czasu, sprawdzam ciasto patyczkiem:) SMACZNEGO:)

Podobne wpisy

0 komentarze