Blok czekoladowy
Chyba każdy ma smaki, które nierozerwalnie wiążą się z dzieciństwem. Ja mam ich wiele, ale jeśli chodzi o desery, to smak, który pamiętam najlepiej to blok czekoladowego mojej mamy. Mama robiła go bardzo często, może dlatego, że robi się go niezwykle szybko. Jedno jest pewne, jest pyszny, a wiele moich znajomych prosi mnie o przepis, bo nadal podbija serca i żołądki;)
Dodaj napis |
Składniki:
1,5 opakowania masła
1/2 szklanki mleka
szklanka cukru
opakowanie mleka w proszku (najczęściej jest pakowane po 500g)
3 łyżki kakao
400 g herbatników
ulubione bakalie
Od razu mówię, że z podanej proporcji wychodzi naprawdę dużo masy. My przelewamy ją najczęściej w jednorazowe aluminiowe foremki jak do pasztetu, ewentualnie do innych dużych foremek.
Herbatniki należ pokruszyć, w miarę drobno.
Do herbatników dodajemy mleko w proszku i bakalie.
W garnku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy cukier, kakao i mleko. Wszystko gotujemy przez kilka minut, po czym wlewamy do naczynia z herbatnikami. Całość trzeba dokładnie wymieszać i przełożyć do formy. Pozostawić do ostudzenia. Czekanie jest najtrudniejsze!
0 komentarze