Ciężki czas u mnie obecnie. Natłok obowiązków w pracy i domu. Ten weekend był mi bardzo potrzebny i mocno na niego czekałam, mimo, że niedawno skończyła się przerwa świąteczna. W przerwie pomiędzy pisaniem sprawozdań do szkoły, a prasowaniem i kolejnymi pralkami z praniem postanowiłam wyżyć się w kuchni i zrobić pyszny ziołowy chlebek z szynką parmeńską.
Taki ziołowy chlebek świetnie sprawdzi się jako przekąska. Jest pulchny i wilgotny za sprawą ziołowo-czosnkowego masełka w środku. Nam bardzo zasmakował więc dzielimy się przepisem!
Składniki na chleb:
40 ml oleju
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
40g drożdży
600 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, cukier i odrobinę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej oraz pozostałe składniki. Gdy drożdże urosną przelewamy je do mąki i zagniatamy ciasto. Zostawiamy chwilę, by znowu odrobinę urosło.
Składniki na masełko:
120g masła
ząbek czosnku
kilka gałązek pietruszki
kilka listków świeżej bazyli
łyżeczka soli
Dodatkowo: opakowanie szynki parmeńskiej
Czosnek, pietruszkę i bazylię drobno siekamy. Mieszamy z masłem i solą.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5-8mm i robimy 5cm podłużne paski.
Każdy z pasków smarujemy masłem i nakładamy na niego szynkę.
Zawijamy paski w harmonikę lub rulonik, po czym układamy w tortownicy o tradycyjnej wielkości.
Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i całość pieczemy w 180 stopniach około 3-40 minut (dla bezpieczeństwa zawsze lepiej sprawdzić patyczkiem)
Nam taka przekąska bardzo zasmakowała. Można równie dobrze zrezygnować z szynki, lub dodać jeszcze inne dodatki (parmezan, paprykę) – według uznania.
A Wy co dzisiaj wyczarowaliście w kuchni?? Chwalcie się koniecznie!